Schimbări importante pentru studenți. Ce facilități vor avea la transportSchimbări importante pentru studenți. Ce facilități vor avea la transport

7 iunie 2025

În inima festivalului Jazz in the Park, vizitatorii au ocazia să descopere secretele pălincii tradiționale în cadrul unui atelier interactiv. Participanții au ocazia să își deguste propriile creații, dar și să încerce un Bloody Mărie autentic.

Pălinca de Năsăud, vedetă la Jazz in the Park

Ion Galben, meșteșugar din Ilva Mică, Țara Năsăudului, a adus la festivalul din Cluj o mini-distilerie funcțională, unde demonstrează procesul de distilare a pălincii, folosind cazane de cupru și foc de lemne.

jazzjazz

VIDEO FOTO. Pălinca tradițională, vedetă la Jazz in the Park. Mini-distilerie, DEGUSTĂRI și Bloody Mărie, în Parcul Etnografic

Participanții pot învăța despre selecția fructelor locale și etapele distilării, având ocazia să guste din diverse sortimente. Printre opțiuni se numără shoturile de pălinca simplă de prune, pere sau caise, păstrată în butoaie de salcâm sau stejar, disponibilă la 15 lei, sau un cocktail inedit, „Bloody Mărie”, care combină pălinca cu bulion, la 30 lei.

jazzjazz

jazzjazz

Pălincă cu tradiție

În spatele atelierului de pălincă de la Jazz in the Park stă o poveste de familie. Ion Galben, originar din Ilva Mică, Bistrița-Năsăud, și-a schimbat viața după criza economică din 2008. Atunci a decis să lase în urmă domeniul construcțiilor și să revină la o tradiție veche din familie – distilarea pălincii, meșteșug pe care l-a învățat de la bunicul său, Ilie Galben, care făcea pălincă încă din 1938. După ce s-a întors din război, a adus un cazan de la Viena cu trenul și a început să producă pentru comunitate.

jazzjazz

jazzjazz

De la construcții, la pălinca

Încurajat de soție și susținut de familie, Ion Galben a decis să-și transforme pasiunea într-o afacere în toată regula, refuzând să o vândă fără acte și fără să plătească taxe, cum fac mulți.

Ion nu doar că distilează băutura, dar împreună cu familia, pictează manual fiecare sticlă, căreia îi adaugă un ciucure colorat – inspirat din portul popular – și o sigilează cu ceară naturală. Coada de păun, un simbol al zonei, e imprimată pe fiecare recipient, făcând din fiecare sticlă o piesă unicat.

Atelierul său de la Jazz in the Park este deschis și sâmbătă și duminică, în intervalele 14:00–17:00 și 18:00–21:00, oferind o experiență autentică pentru cei interesați de tradițiile românești.

jazzjazz

jazzjazz

jazzjazz



Source link

Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.
Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.