„Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu” (Raportul QX), va fi prezentat luni, de ministrul Daniel David.
Raportul se numește „QX” pentru că țintește să propună un sistem de educație-cercetare, prin care, prin problematizări adecvate (Questions), țara să poată să confrunte necunoscutele (X) viitorului, conform ministrului Daniel David.
Prezentarea va fi urmată de o dezbatere despre viziune și strategie, la care sunt așteptați numeroși specialiști și reprezentanți ai sistemului educațional și de cercetare.
Documentul va fi coordonat cu „Raportul de țară” (Education & Skills) al OCDE, care va fi făcut public pe 27 mai, cu participarea directorului OCDE pentru Educație și Competențe, Andreas Schleicher, și a ministrului Daniel David.
Raportul va preceda „pași decisivi și necesari” în direcția unor reforme reale, fundamentate științific, în educație și cercetare – o platformă „riguroasă” pentru politici publice „coerente și bine ancorate în realitatea sistemului, conform Ministerului Educației.
Noi reforme anunțate, la mai puțin de 2 ani după materializarea României într-o nouă legislație
„Angajamentul meu inițial a fost complicat de apariția unei crize economico-financiare, suprapusă peste cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse și economico-financiar. Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aștept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep și analizează serios domeniile educației și cercetării”, a declarat ministrul.
Raportul QX are și o parte de propuneri de reforme – „unele ghidate de date”, altele de bune practici europene/internaționale, iar altele reprezentând analize reflexive.
Daniel David susține că reformele propuse nu sunt „ghidate ideologic”, putând constitui arhitectura relativ stabilă a sistemelor românești de educație și cercetare pe termen lung, însă pot fi „colorate” în ideologii de stânga/centru/dreapta, în funcție în diversele programe de guvernare.
Reamintim că fostul președinte Klaus Iohannis a finalizat, în al doilea mandat, singurul său mare proiect de țară – România Educată – o reformă amplă ce urma să reconfigureze pe termen lung sistemul de educație al țării.
În 2023, Klaus Iohannis a promulgat cu mare fast, în prezența a numeroși invitați, pachetul de legi ale educației elaborat pe baza documentului România Educată, elaborat după aproximativ opt ani de studii, analize și creionare a măsurilor de reformă.
(Citește și: România Educată, la analiza OECD: puncte tari și (mai ales) puncte slabe)
****