10 mai 2025
Sediul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Mureș a găzduit, în urmă cu câteva zile, festivitatea de premiere a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, competiție care s-a desfășurat la nivelul județului Mureș în organizarea Liceului ”Electromureș” Târgu Mureș, Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ministerului Educației și Cercetării și CECCAR Mureș.
Aurel Glogoveanu, învingător
La etapa județeană care s-a disputat în data de 15 aprilie în incinta Liceului Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș au participat 20 de elevi din clasa a XI-a, Profilul Servicii, Specializarea Tehnician în activități economice, iar ierarhia finală este următoarea: Locul 1 – Aurel Glogoveanu (Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” Reghin, professor îndrumător Claudia Tîrnăveanu); Locul 2 – Loredana Macarie (Colegiul Economic ”Transilvania” Târgu Mureș, profesor îndrumător Mihaela Ciula); Locul 3 – Alesia Cosmina Botei (Colegiul Economic ”Transilvania” Târgu Mureș, profesor îndrumător Mihaela Ciula); Mențiune 1 – Gall Krisztina (Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș, profesori îndrumători Samaj Imola-Noemi și Osvath Ildiko), Szabo Robert Barna (Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș, profesori îndrumători Samaj Imola-Noemi și Osvath Ildiko); Mențiune 2 – Andreea Delia Cioropan (Liceul Tehnologic Nr. 1 Sighișoara, profesor îndrumător Aurelia Pop); Mențiune 3 – Karla Karina Ferenț (Colegiul Economic ”Transilvania” Târgu Mureș, profesor îndrumător Daniela-Olivia Sămărghițan).
”A fost o experiență foarte frumoasă, am învățat o grămadă de chestii și a fost o experiența nouă, pe care nu mulți ar avea ocazia să o simtă, să o trăiască. Dinainte să particip la acest concurs, nu știam atât de multe chestii despre contabilitate, adică știam bazele, dar prin învățarea unor chestii noi și experiențe mi-am îmbogățit cunoștințele. Vreau să merg la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune și să profesez în acest domeniu, pentru că mi se pare un domeniu foarte interesant și chiar frumos, mai ales dacă îți place ce faci”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, învingătorul competiției, Aurel Glogoveanu.
Parteneriat de succes
Comisia județeană de organizare și evaluare a concursului a avut următoarea componență: Paula-Maria Drăban (președinte, inspector școlar general al județului Mureș), Anca Turc (președinte executiv, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic) și Gheorghe Suciu (secretar, informatician, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș).
În cadrul acesteia, a funcționat o Subcomisie de organizare care a fost alcătuită din: Selyem Zoltan Elod (vicepreședinte, director adjunct, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș), Lucian Savu (membru, președinte, CECCAR Mureș), Pal Edit-Ibolya (membru, profesor, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș), Maria Băldean (membru, profesor, Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” Târgu Mureș), Elena Popa (membru, profesor, Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” Târgu Mureș), Mihaela Molnar (asistent, profesor, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș) și Monica Bretean (asistent, profesor, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș).
”Acest concurs a început acum trei ani, la inițiativa Corpului de Experți Contabili și Contabililor Autorizați din România în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Este la nivel național. De doi ani de zile, concursul a intrat și în calendarul nostru, în calendarul concursurilor naționale. La nivel de județ, parteneriatul s-a concretizat pentru o colaborare solidă și constantă între filiala CECCAR Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, dar și în parteneriat cu unitățile din învățământul mureșean, cele care școlarizează elevi în calificarea tehniciană în activități economice. La nivelul județului Mureș sunt cinci unități de învățământ care pot participa în acest parteneriat și elevii pot participa la acest concurs”, a spus Anca Turc.
Subiecte ”extrem de dificile”
Totodată, competiția a avut și o Subcomisie de evaluare din care au făcut parte: Elena-Cornelia Puiac (vicepreședinte, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic), Valentina Muntean (evaluator, expert contabil, CECCAR Mureș), Monica-Cecilia Frâncu (evaluator, profesor, Liceul Tehnologic ”Electromureș” Târgu Mureș) și Angela Milașcon (evaluator, profesor, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Șincai” Târgu Mureș).
”Consider că anul acesta, mai ales în anul acesta, cea de-a treia ediție a Concursului de cultură și educație financiară la nivelul județului nostru a fost un real succes. Comparând cu alte județe din România, aproape toate județele au derulat acest concurs, iar din Mureș 20 de elevi au participat și îi felicit pentru că au avut curajul, tăria și curiozitatea de a avea o asemenea competiție. Am fost în top cu 20 de participanți, deoarece un singur județ a avut 21 de concurenți. Al doilea element pe care vreau să-l scot în evidență este cel care vizează dificultatea subiectelor. Au fost subiecte extrem de dificile, le-am văzut, nu mă așteptam să primiți asemenea subiecte. Acesta este lucrul bun. Ștacheta exigenței a crescut foarte mult, ceea ce este îmbucurător pentru că cei care ați luat locul 1 și 2 aveți șanse mari anul acesta să ne faceți o surpriză foarte plăcută la faza națională”, a afirmat gazda evenimentului de premiere, Lucian Savu, care a acordat premii în bani celor mai buni elevi, diplome de participare tuturor competitorilor, precum și diplome de excelență profesorilor și directorilor unităților de învățământ care s-au implicat în organizarea și desfășurarea competiției.
Text, foto: Alex TOTH
Video: Lorena PINTILIE

































