Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu.
Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat ‘Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)’ și prezentarea va fi urmată, săptămâna viitoare, de o dezbatere despre viziune și strategie, fiind invitați să participe specialiști și reprezentanți ai sistemului educațional și de cercetare.
Documentul va fi coordonat cu ‘Raportul de țară’ (Education & Skills) al OCDE, care va fi făcut public de OCDE și MEC în data de 27 mai, în Aula Academiei Române, cu participarea directorului OCDE pentru Educație și Competențe, Andreas Schleicher, și a ministrului Daniel David.
Conform reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, aceste demersuri reprezintă ‘pași decisivi și necesari’ în direcția unor reforme ‘reale’, fundamentate științific, în educație și cercetare – o platformă ‘riguroasă’ pentru politici publice ‘coerente și bine ancorate în realitatea sistemului’.
‘Angajamentul meu inițial a fost complicat de apariția unei crize economico-financiare, suprapusă peste cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse și economico-financiar. Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aștept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep și analizează serios domeniile educației și cercetării’, afirmă ministrul.
Potrivit acestuia, Raportul QX are și o parte de propuneri de reforme – ‘unele ghidate de date’, altele de bune practici europene/internaționale, iar altele reprezentând analize reflexive.
Daniel David susține că reformele propuse nu sunt ‘ghidate ideologic’, putând constitui arhitectura relativ stabilă a sistemelor românești de educație și cercetare pe termen lung, însă pot fi ‘colorate’ în ideologii de stânga/centru/dreapta, în funcție în diversele programe de guvernare.
‘Raportul se numește ‘QX’ pentru că țintește să propună un sistem de educație-cercetare, prin care, prin problematizări adecvate (Questions), țara să poată să confrunte necunoscutele (X) viitorului’, explică David. AGERPRES/(AS – redactor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat
exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de
dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice
modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă,
în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea
ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing – [email protected].