Homeschooling-ul rămâne o practică controversată și nereglementată în România, iar părinții care aleg această formă de educație riscă închisoarea. Totuși, unii nu cedează presiunilor.
Două familii din Oradea au fost condamnate la 5 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pentru o perioadă de 2 ani, fiindcă și-au retras copiii de la școlile unde învățau și i-au înscris, de la distanță, la unități de învățământ din America. În sentința motivată, consultată de BIHOREANUL, Judecătoria Oradea îi critică pe părinți pentru că au încălcat legea cu bună știință și că își defavorizează copiii, care din această pricină ar fi întârziați în dezvoltare.
Nici vorbă, spun părinții, care au contestat deja hotărârea, nemulțumiți că micuții lor nu au fost evaluați cu adevărat, ci doar ținuți câteva minute într-o conversație superficială.
Elevi de acasă
Pe 25 februarie a.c., Judecătoria lua o decizie dură: soții Estera și Darius Cornean și Paula și Adrian Duma au primit, fiecare, o condamnare penală de 5 luni de închisoare, cu amânare pentru o perioadă de 2 ani, pentru comiterea infracțiunii de împiedicare a accesului la educație. Sentința nu era o premieră: anul trecut, o familie din Bratca fusese condamnată definitiv pentru aceeași faptă, însă „doar” la 4 luni de închisoare.
Cazul familiei Cornean (foto), similar cu cel al familiei Duma, a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL în vara anului trecut. Părinți ai unui copil adoptat, acum student în America, și ai altor doi copii biologici, acum de 10 și 12 ani, Darius și Estera au decis în 2023 să-i retragă de la Liceul German Friedrich Schiller pentru a-i înscrie la Abeka Academy, o școală privată din Florida, SUA, afiliată unei biserici baptiste, care oferă și lecții în regim homeschooling. Pentru Daria și Dominic Cornean asta înseamnă că din confortul casei, supravegheați de mamă, urmăresc lecții video ținute fizic, în clase, de profesori americani, dar cu mesaje personalizate pentru copiii aflați la distanță.
La două școli diferite
Soții Cornean au fost încântați de felul cum s-au dezvoltat copiii după ce au ajuns elevi ai școlii americane. Disciplinele sunt similare școlilor din România – scriere, citire, matematică, religie, științe etc. – dar metodele de predare sunt mai axate pe practică. De pildă, încă de mici copiii fac numeroase experimente și proiecte, chiar acasă. „Nu a fost o zi în care Daria și Dominic să se trezească dimineața și să se plângă că iar trebuie să facă școală, ba dimpotrivă. Mereu sunt încântați de cât de ușor înțeleg anumite lucruri, ce creativă e doamna învățătoare și ce mult le zâmbește”, a mărturisit tatăl copiilor.
La fel de mulțumiți au fost și soții Duma (foto), care și-au înscris fiica, fostă elevă a aceluiași Liceu German, la HomeLife Academy, o altă școală privată din America, din statul Tennessee, care oferă doar servicii suport pentru homeschooling. Spre deosebire de Abeka, aceasta nu are profesori angajați, ci părinții sunt învățați să fie ei dascăli, folosind o programă elaborată de alte școli, inclusiv de Abeka, și e tot o instituție conservatoare, care promovează mesaje creștine.
„Studiind unu la unu este un avantaj față de o clasă unde sunt 25 de elevi și trebuie să-ți parcurgi materia fără să știi dacă toți au înțeles”, zice Paula Duma, convinsă că a fost cea mai bună decizie pentru Raisa, fiica sa de 9 ani.
Nu există homeschooling
Autoritățile nu au fost de aceeași părere. În 2024, soții Cornean și Duma au fost trimiși în judecată pentru încălcarea articolului 380 din Codul Penal, adică împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, iar la începutul acestui an au fost condamnați, în primă instanță, la câte 5 luni de închisoare, cu amânare pentru o perioadă de 2 ani, ceea ce înseamnă că pedepsele nu vor fi trecute în cazier dacă în acest interval nu mai comit alte fapte penale.
Sentința motivată arată că în continuare judecătorii tranșează problema homeschooling-ului în alb sau negru: dacă un copil nu e înscris într-o școală recunoscută de autoritățile românești înseamnă că a abandonat educația, indiferent unde și cât învață.
Soții Cornean și Duma au arătat, în fața Judecătoriei, că școlile la care sunt înscriși copiii lor sunt autorizate în America, ba chiar că diplome obținute de absolvenți ai Abeka au fost deja echivalate în România cu diploma de bacalaureat. Cu toate acestea, pentru că în legile românești homeschooling-ul nu este nici măcar pomenit, judecătorii au îmbrățișat punctul de vedere al Ministerului Educației, care consideră în ilegalitate elevii care învață astfel.
„Nefavorabil”
Soții Duma și Cornean au fost deranjați cel mai mult de faptul că judecătorii au invocat ca argument faptul că micuții lor au fost supuși unor evaluări psihologice, iar concluziile specialiștilor ar fi că homeschooling-ul le-a provocat întârziere în dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială.
Motivarea sentinței invocă trei rapoarte de evaluare psihologică, potrivit cărora fiecare dintre cei trei copii evaluați au deficiențe în acumularea cunoștințelor școlare, stimă de sine scăzută și încredere în sine diminuată. „Pe termen lung, continuarea educației în sistem homeschooling este considerată nefavorabilă, deoarece ar putea conduce la pierderi suplimentare în achizițiile școlare și la o accentuare a dependenței psiho-emoționale de părinți”, arată hotărârea.
Cer o evaluare reală
Evaluarea a fost contestată de părinți, prin apelul făcut față de sentința Judecătoriei. „Nu a fost o evaluare reală, ci o discuție de 5 minute, între copii și specialiști ai DGASPC. Pe raport scrie negru pe alb că nu este o expertiză, iar noi am cerut în instanță să se facă o expertiză serioasă, pe cheltuiala noastră, care să arate cu adevărat cât sunt de dezvoltați copiii, dar ni s-a respins cererea”, zice Darius Cornean.
Mai mult, părinții au depus la dosar o evaluare NEPSY făcută copiilor, adică o baterie de teste neuropsihologice standardizate, frecvent utilizate de psihologi, care arată cu totul altceva decât raportul de câteva rânduri al DGASPC, dar care nici n-a fost luat în seamă de judecători. „Ne deranjează că nimeni nu pare cu adevărat interesat să evalueze copiii, să vadă dacă sunt rămași în urmă sau nu. Evaluarea NEPSY a durat 2 ore cu fiecare copil, DGASPC a stat 5 minute cu amândoi”, acuză bărbatul.
Părinții speră că măcar judecătorii Curții de Apel Oradea, unde se va relua judecata în această săptămână, să fie mai dornici să înțeleagă că abandonarea școlii românești, care are atât de multe metehne, nu înseamnă și abandonarea educației. În anumite cazuri, chiar din contră…
VA URMA
Ministrul a promis un verdict
Videograf renumit, Darius Cornean și-a folosit aptitudinile pentru a convinge autoritățile românești că homeschooling-ul nu este un „bau-bau”. Cele două familii au lansat anul trecut primul film documentar dedicat acestui fenomen, în care au cuprins nu doar povestea lor, ci și mărturii ale altor părinți care au optat pentru astfel de școli, precum și ale unor tineri care au învățat acasă. Toate opiniile sunt, desigur, în favoarea homeschooling-ului, descris ca o formă de educație ce permite dezvoltarea personalizată a copiilor. Totodată, familiile au lansat și o petiție pentru legiferarea homeschooling-ului, semnată de peste 8.300 de persoane.
Într-o recentă vizită la Oradea a ministrului Educației, Daniel David (foto), BIHOREANUL i-a cerut să se pronunțe față de controversa homeschooling-ului și să spună dacă ar putea deveni o realitate în România. David a promis că va da un răspuns abia în luna mai, pentru că le-a cerut colegilor din minister o analiză pe acest subiect.
Tot cu ocazia vizitei, Darius Cornean l-a interpelat pe ministru întrebându-l ce părere are despre condamnarea penală încasată de cele două familii. „Trebuie să mă uit să văd în ce măsură sunt acreditate (școlile din străinătate la sunt înscriși copiii români – n.r.). Mie mi se pare că libertatea (alegerii școlilor – n.r.) este bună, numai că trebuie să ne asigurăm că respectăm regulile și legile”, a spus Daniel David.
Articole pe aceeași temă: