Echipa studenților de la UTCN, câștigătoarea locului 1 și a premiului pentru cea mai bună comunicare la competiția de design seismic desfășurată la începutul lunii aprilie la Universitatea Berkeley din California (SUA), a împărtășit în fața conducerii universității clujene secretul acestei reușite.
Cea mai mare provocare inginerească
Căpitanul echipei, Cosmin Chiforescu, a declarat, miercuri, că în spatele acestor premii stau zeci și sute de ore de muncă în echipă pentru realizarea machetei unui turn care a rezistat cel mai bine la simularea unor cutremure.
”Cea mai mare provocare din punct de vedere ingineresc a fost proiectarea unei clădiri din Japonia, din orașul Kobe, care a implicat anumite dificultăți în ceea ce privește seismele.
O altă provocare a fost faptul că macheta a fost una atipică, având un gol în interior. Macheta pe care am prezentat-o și cu care am câștigat primul loc a fost construită din lemn de balsa, are o înălțime de 1,50 m și cântărește 500 de gr”, a spus Chiforescu, student în anul IV.
Simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter
Colega sa, Maria Trușcă, este una dintre cele două studente care a făcut prezentarea în limba engleză a proiectului echipei UTCN, prezentare recompensată cu premiul pentru cea mai bună comunicare, a recunoscut ca a avut emoții cumplite, pe care le-a depășit.
”La final, când am aflat de la celelalte universități că prezentarea noastră a fost extraordinară, a fost ceva la care nu visam niciodată.
Prin această reușită din SUA sunt convinsă că ni se vor deschide, nouă, membrilor echipei, foarte multe oportunități la care nu ne puteam gândi că există.
Eu privesc acum altfel acest domeniu al construcțiilor”, a spus studenta în anul 3.
Aceasta a explicat că, în timpul concursului, macheta a fost pusă pe o masă seismică și supusă la două simulări de cutremure, unul des întâlnit și altul extrem, comparat cu cel din Kobe (Japonia) din 1995, care a avut o magnitudine de 7,3 pe scara Richter, iar structura a rezistat.
Pentru Miruna Maxim, presiunea rezultatelor anterioare obținute de-a lungul anilor de echipele UTCN i-a motivat pe studenți să-și atingă obiectivele.
”A contat mult lucrul în echipă, faptul că am fost apropiați unii de ceilalți, am avut obiective bine stabilite. Când s-a anunțat că am câștigat locul 1 am fost bucuroși că munca noastră a fost recunoscută.
Secretul acestui rezultat a fost coeziunea echipei, ajutorul mentorilor, dar și sprijinul familiei”, a menționat Miruna, anul IV.
Cu un ochi la trecut și cu unul în viitor
Unul dintre cei doi profesori coordonatori ai echipei, Ovidiu Prodan, a precizat că UTCN reușește în fiecare an să facă performanță în urma muncii consolidate depusă, an de an, de 12 studenți.
”În urma experienței acumulate în ultimii 15 ani reușesc să facă față celor mai importante facultăți de construcții din SUA, cum ar fi Stanford, Cornell, Berkeley, UCLA, San Diego, la care se adaugă universități de renume din Canada, Turcia, Egipt sau India.
Secretul acestor reușite este o muncă consolidată, studenții muncesc an de an în baza expertizei din trecut, cu un ochi la trecut și cu unul în viitor.
Reușesc să pună în valoare toată experiența echipelor anterioare și, prin dedicare și dăruire, reușesc ca în fiecare an să fie printre primele echipe la competiție”, a explicat Prodan.
Studenții, rațiunea de a fi a oricărei universități
Președintele Senatului UTCN, Nicolae Burnete, i-a felicitat pe studenți și pe cei doi profesori coordonatori, și a spus că studenții sunt rațiunea de a fi a oricărei universități, accentuând și faptul că fără dascăli nu se poate face școală.
”Aici, la UTCN, studenții și cadrele didactice au făcut o echipă de milioane, fiindcă locul 1 este o performanță, dar să iei locul 1 de n ori este extraodinar.
Problema este să nu vă opriți aici, vă rog să mergeți înainte, să duceți imaginea UTCN peste tot”, a spus Burnete.
Echipa UTCN
Echipa UTCN a fost formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan