Pentru că numărul elevilor înscriși în școlile din România, după ce s-au întors din străinătate, este tot mai mare, Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare desemnarea unui responsabil cu această situație.
Copiii vor fi monitorizați și îndrumați, astfel încât să se adapteze mai ușor. Deocamdată, în prea puține județe sunt deja grupe speciale de elevi care participă la ore de reintegrare.
Larisa este în clasa a VII-a și a locuit până de curând în Portugalia. Doar că familia ei a decis să revină în tara, iar ea a fost înscrisă la o scoală din Tecuci. Mama a încurajat-o să meargă cursurile de reacomodare pentru că se exprima greu în limba română.
Gabriela Lupu, mama Larisei: „Am stat 20 de ani, am locuit în Portugalia. Ea s-a născut, a crescut acolo. A mers la o grădiniță și o școală catolică.”
Și Claudia s-a întors împreună cu familia însă din Italia. A vorbit limba română doar când venea în vacanță la bunici.
Claudia Munteanu, eleva clasa a X-a: „A fost greu, la început, să mă adaptez. Și cu colegi, și tot. Limba română e mult diferită la scris, față de italiană”.
Reporter: E dificilă readaptarea cu țara?
Rozalia Munteanu, mama Claudiei: „Da, după 22 de ani afară, da. La un moment dat am vorbit doar italiană”.
Alexia Marina Mocanu, elevă clasa a X-a: „Oamenii-s altfel, la școală e altfel. E altfel de mediu de viață și îmi place mai mult în țară, unde e casa mea”.
În 2024, 9.700 de elevi veniți din diaspora erau înscriși la cursuri în România. Cei mai mulți fără ore remediale. Numărul lor era în creștere față de anii anteriori.
O școală din Târgu Jiu are aproape 1.500 de cursanți, dintre care 115 au studiat în străinătate. Printre ei și trei frați – doi băieți și o fată. În fiecare an conducerea școlii primește între 30 și 40 de solicitări similare.
Vasile Udroiu, director școala generală: „Chiar dacă procesul de acomodare a fost unul greu, azi, din discuțiile și cu părinții și cu ei, nu s-ar mai întoarce în Occident”.
În aceste condiții, Ministerul Educației a cerut desemnarea unui inspector responsabil cu grupele de acomodare și crearea unei baze de date cu elevii și grupele constituite.
Este nevoie și de monitorizarea activității cadrelor didactice care susțin cursurile, pentru a avea o imagine de ansamblu.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Articol recomandat de sport.ro