Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a semnat un ordin care prevede aprobarea unor programe şcolare pentru discipline opţionale din oferta naţională, pentru anul şcolar 2025 – 2026, printre care figurează disciplinele „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventura cunoaşterii Universului”. Astfel, elevii din clasele mici vor învăţa cum că mănânce corect şi sănătos, în condiţiile în care un sfert dintre copiii români suferă de obezitate. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României din 9 aprilie 2025, dată de la care este în vigoare.
Potrivit Ordinului 3595/2025 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, se aprobă şapte discipline opţionale pentru învăţământul preuniversitar – clasa pregătitoare, învăţământ primar şi gimnazial, după cum urmează:
– „Educaţie prin minibaschet”, pentru clasele a III-a şi a IV-a, învăţământul primar, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii.
– „Armonie şi expresie corporală”, pentru clasele a V-a-a VIII-a, învăţământul gimnazial, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii
– „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învăţământul primar, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii.
– „Muzică şi dans”, clasele a V-a şi a VI-a, învăţământul gimnazial, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii
– „Minihandbal – mişcare, joc şi fair-play”, clasele a III-a şi a IV-a, învăţământul primar, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii
– „Educaţie nutriţională”, clasa pregătitoare, clasele I şi a II-a, învăţământul primar, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii
– „Aventura cunoaşterii Universului”, clasa a V-a şi a VII-a, învăţământ gimnazial, opţional integrat, din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii.
Proiectul iniţiat de Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, pentru introducerea, în şcoala primară, a unei discipline privind educaţia nutriţională, a beneficiat de sprijinul a zeci de mii de români, care au semnat o petiţie naţională, dar şi de implicarea unei echipe formate din experţi în nutriţie, educaţie şi sănătate publică.
Ministerul Educaţiei a susţinut iniţiativa şi a facilitat includerea acestei noi materii în oferta curriculară a şcolilor.
Introducerea materiei Educaţie nutriţională în şcoli vine ca un răspuns concret la una dintre cele mai îngrijorătoare probleme ale generaţiei tinere: creşterea alarmantă a cazurilor de obezitate infantilă. Noua disciplină are scopul de a forma obiceiuri sănătoase încă din primii ani de şcoală, contribuind astfel la formarea unei societăţi mai responsabile şi mai bine informate.
Potrivit datelor din Atlasul Mondial al Obezităţii 2024, un sfert dintre copiii români suferă de obezitate, iar numărul lor este în continuă creştere, aşa încât noua disciplină este foarte necesară pentru a-i educa pe cei mici. Atlasul Mondial al Obezităţii, ediţia 2024, arată că Romania are o rată de creştere anuală de 3,1% a cazurilor de obezitate pentru perioada 2020-2035, iar acest procent se plasează în clasament peste ţări precum Ungaria (2,5%) şi Bulgaria (1,3%).
Estimările specialiştilor sunt extrem de grave, peste 500.000 de români ar putea suferi de obezitate peste 5 ani dacă nu vor fi luate măsuri eficiente. În anul 2020, trei din zece copii cu vârsta de 7-9 ani din România erau supraponderali sau sufereau de obezitate, arăta un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. România ocupa primele locuri în Europa intr-un top negativ în ceea ce priveşte obezitatea infantile.
Conform Ordinului semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, şi publicat în Monitorul Oficial, programele şcolare menţionate se aplică începând cu anul şcolar 2025-2026.
Documentul mai prevede că Direcţia generală echitate şi performanţă în învăţământul preuniversitar, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.