Andreea NICA, CFA, Vicepreședinte al Consiliului Director și Florentina ALMĂJANU, Director General al Asociației CFA România, au fost invitatele speciale ale ediției de marți, 8 aprilie, a.c., a emisiunii ”Ora de Risc” by XPRIMM, difuzată de către RFI România, și au vorbit despre cât de importantă este educația financiară pentru români, ce legătură are cu piața asigurărilor și, totodată, au oferit date relevante ale companiei din care fac parte.
Nu întâmplător cele două au abordat subiectul educației financiare, pentru că pe data de 11 aprilie este Ziua Educației Financiare, stabilită prin Legea nr. 83/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 362 din 12 aprilie 2022.
Andreea NICA a explicat, în începutul emisiunii, ultimul Indicator de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, realizat pentru luna februarie, care a înregistrat o scădere. Respectiv 3,8 puncte până la valoarea de 36,6 puncte. Rezultatul este influențat de mai mulți factori, mai ales de cel geopolitic. Cum este posibil?
”CFA România este o asociație profesională formată din mai mulți colegi care au trecut printr-o certificare. Sunt analiști financiar certificați. Lucrează în industria financiară în cea mai mare parte, iar noi în fiecare lună pregătim acest indicator privind încrederea în economia României, care are o componentă de evaluare a condițiilor curente și o altă componentă de evaluare a condițiilor pe care le preconizăm pentru un interval de 12 luni.
Cel mai recent indicator are o valoare destul de redusă. A scăzut chiar față de luna trecută. Vorbim despre o valoare de 36 ca să explic puțin logica indicatorului. El poate lua valori între 0 și 100. În momentul în care valorile sunt sub 50, practic avem o perspectivă pesimistă atât asupra condițiilor macroeconomice curente, dar și asupra condițiilor viitoare pe orizontul de timp de un an.
Cu o valoare de 36 avem mai degrabă așteptări pesimiste și față de luna trecută ele se adâncesc în pesimism, ceea ce este cumva normal. O simțim cu toții, nu doar din contextul acesta macroeconomic, dar și geopolitic. Lucrurile sunt legate, iar noi luăm în calcul în acest indicator de încredere macroeconomică, în cea mai mare parte, componente macroeconomice, de la inflație la rată de dobândă, ce se va întâmpla cu deficitul public, dar până la urmă toate acestea vin și din decizie politică.
Am văzut anul trecut … Aproape un an în care ne-am concentrat asupra alegerilor. Din păcate și pentru anul acesta în prima parte cea mai mare atenție este acordată acestui aspect ceea ce până la urmă a dus la o suferință în economie și avem indicatori mixști, dar avem și o situație în care inflația în România a rămas una dintre cele mai ridicate în Uniunea Europeană.
Statul se îndatorează foarte mult, ceea ce ne scade capacitatea de a crește economic în viitor. Am avut aceste creșteri economice scăzute anul trecut, o creștere de 1%. Noi ne așteptăm ca pentru 2025 să rămânem în zona unei cifre de 1%. Suntem chiar poate puțin în urma Uniunii Europene cu acest nivel al creșterii economice, ceea ce pentru noi este destul de grav pentru că suntem într-un proces de coeziune. Avem nevoie de rate de creștere economică mai mari pentru a ajunge din urmă blocul european”, a detaliat Andreea NICA.
Andreea NICA: ”A avea educație financiară înseamnă a avea încredere în deciziile pe care le luăm”
De asemenea, Vicepreședintele Consiliului Director al CFA România spune că educația financiară pornește de la deciziile pe care le luăm și ar trebui să fie unele atente, luând în calcul felul cum se complică lucrurile pe plan intern sau ascensiunea tehnologică.
”Suntem astăzi într-un climat în care trebuie să luăm mai multe decizii cu banii noștri. O situație demografică complicată în România, așa că trebuie să avem grijă de pensiile noastre și de economiile noastre. Revoluția tehnologică ne aduce într-o situație de a vedea cum investim, prin ce platforme, ca să evităm situații când ne pierdem banii. A avea educație financiară înseamnă a avea încredere în deciziile pe care le luăm”, a mai precizat invitata specială a emisiunii ”Ora de Risc” by XPRIMM.
Florentina ALMĂJANU: ”Educația financiară începe din familie”
Directorul General al Asociației CFA România a subliniat că educația financiară pornește încă din copilărie, părinții având această datorie principală față de copiii lor.
”Educația financiară cred că începe în familie de când suntem mici. Că știu sau nu știu părinții noștri să ne învețe lucrurile acestea, dar fiecare pas, fiecare leu dat, 10 RON dat de părinți, copiilor, pot să ajute la a pune primele cărămizi pentru o educație financiară a unui adult”, a spus și Florentina ALMĂJANU.
Campania ”Generația I”
România se confruntă cu un nivel scăzut al educației financiare, un grad ridicat de îndatorare al populației și un procent semnificativ de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei. De asemenea, vulnerabilitatea față de fraude și escrocherii financiare reprezintă teme majore în discuțiile publice, susținute de cercetările anuale.
O altă tendință tot mai vizibilă este consumul excesiv, în special în perioadele marilor campanii de reduceri. În acest context, Asociația CFA România dorește să atragă atenția asupra necesității de a aborda educația financiară dintr-o perspectivă inovativă, care să țină cont de datele sociologice și tiparele comportamentale ale societății românești.
Astfel, asociația continuă cu campania de educație financiară „Generația I” – Generația Independentă Financiar, pe care a dezvoltat-o în social media și pe site-ul generatiaindependenta.ro. Se va pune accent pe responsabilitatea financiară și pe echilibrul necesar între împlinirea nevoilor și satisfacerea dorințelor.
”Campania noastră, Generația I – Generația Independentă Financiar, a pornit în 2019 de la faptul că trebuie să știm mai multe despre banii noștri. La momentul respectiv am lansat-o în niște condiții destul de stresante ale mediului social unde existau presiuni asupra sistemului de pensii Pilon 2 – sistemul de pensii obligatoriu administrat privat. Noi am lansat un studiu în ultimele luni despre sistemul de pensii din România. N-o să spun mai multe despre acest studiu, dar poate fi găsit pe generatiaindependenta.ro, site-ul campaniei noastre.
Ultima fază a campaniei Generația Independentă a avut ca temă diferențele între nevoi și dorințe, cum să le recunoști și ce să faci cu banii tăi. Este bine să avem un echilibru între dorințe și nevoi. Este bine să-l avem în vedere și de fiecare dată când ne plănuim sau ne drămuim banii”, a mai precizat Florentina ALMĂJANU. Tot aceasta a spus că s-a încheiat faza cinci a campaniei, iar asociația se pregătește de faza a șasea.
”Am avut un reach de 3.353.000 pe social media și am avut impresii de 1.281.000. A fost o campanie generată de inteligența artificială. Am avut o reinterpretare a poveștii lui Ion Creangă, ”Punguța cu doi bani”, dar n-o să bat mult moneda pe asta, ci vreau doar să spun faptul că pentru a avea o educație financiară trebuie să știi să asculți, să observi, să citești.
Chiar dacă a învăța sună obligatoriu, totuși în asta constă. De asemenea, aș mai spune că este importantă puterea exemplului celui de lângă ține, că e din familie, că e din cercul de prieteni, din cercul de colegi. Deci, dacă tu nu ai toate cărămizile puse la bază poți să le obții învățând de la ceilalți”, a mai detaliat Florentina ALMĂJANU.
Legătura dintre asigurări și educația financiară
Întrebată despre cum ar putea fi convinși românii că asigurările sunt o cărămidă importantă pentru a economisi, Florentina ALMĂJANU a răspuns:
”România este o țară subasigurată. Evenimentele din ultimii 10 ani nu au dus la creșterea încrederii în acest sistem și în posibilitatea de a te proteja. Trebuie să ne informăm, să îi ascultăm pe cei care au avut povești de succes, să ne luăm informațiile de la surse credibile și cred că totuși piața asigurărilor la momentul acesta se îndreaptă într-o zonă credibilă și care oferă o calitate a produselor, probabil nu și o diversitate atât de mare, dar oamenii ar trebui să urmărească nu numai experiențele cu asigurările auto RCA sau CASCO, unde acestea nu sunt atât de favorabile consumatorilor. Ar trebui să se uite și la celelalte produse, mai ales din zona de sănătate și din zona de asigurări de viață, care îți oferă totuși stabilitate și acele cărămizi că dacă se întâmplă ceva și tu nu mai poți să mai produci mâine banii de care ai nevoie pentru nevoi, nu pentru dorințe, o poliță de asigurare te poate ajuta și e acolo o instituție care îți va oferi acești bani să revii pe o linie bună”.
În plus, cele două invitate speciale au abordat și tema investițiilor inteligente pe care le pot face românii. Informații pe larg aflați doar dacă urmăriți emisiunea integrală ”Ora de Risc” by XPRIMM, de marți, 8 aprilie, a.c, difuzată de RFI România, cea mai citată sursă de radio la nivel național și moderată de Laurențiu-Sergiu COSTACHE, Președinte ApPA-Asociația pentru Promovarea Asigurărilor.
*************************************
„Ora de Risc” este o emisiune despre și pentru clienții piețelor de asigurări și pensii, realizată cu lideri și specialiști de top. Încă de la prima ei ediție, cu aproape 20 de ani în urmă, ea a fost concepută de către echipa XPRIMM, difuzată cu ajutorul echipei radio RFI România și susținută de către portalul 1asig.ro și Revista PRIMM – Asigurări & Pensii.
„Ora de Risc” este transmisă săptămânal de către RFI România, marți, de la 17.30 și, în reluare, sâmbăta, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: București 93.5fm, Iași 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timișoara 96.9fm și Chișinău pe 107.3fm.
Vă invităm să ne urmăriți și pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook „Ora de Risc” sau în format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.
Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile și interviurile XPRIMM, vă invităm să vă abonați și la canalul de YouTube al XPRIMM (click și pe clopoțel pentru notificări)!