Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu.
Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, ca o formă de valorificare și alfabetizare muzeală, după modelul unui Bibliobus din Bulgaria.
‘Analiza situației beneficiarilor direcți ai activităților muzeului în perioada 2018, în ceea ce privește zonele rurale ale județului Buzău a condus la concluzia că circa 3% dintre aceștia, excepție zonele periurbane, vizitaseră vreodată un muzeu. Posibilitățile de a remedia această stare de fapt erau două: identificarea unei soluții de a aduce toți elevii din județ în spațiile expoziționale sau, identificarea unei soluții de a ‘merge cu muzeul’ în mediul rural. Cea de-a doua soluție s-a dovedit a fi cea mai puțin costisitoare și cea mai comodă pentru interesul membrilor grupului țintă. Oportunitatea ne-a fost oferită și de către colegii de la Centrul Județean pentru Cultură și Artă Buzău, care ne-au pus la dispoziție, cu titlu gratuit, un microbuz pentru transport persoane’, a transmis joi, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Pe parcursul anului 2019, microbuzul a fost echipat și transformat corespunzător astfel încât să ofere atât condițiile tehnice pentru a circula pe drumuri greu accesibile, cât și pentru a putea susține activitățile culturale.
‘La începuturile sale, Muzeul Mobil, dotat cu televizor, vitrine și sistem de iluminat dedicat, autonom din punct de vedere energetic, prezenta elevilor replici și obiecte inspirate din artefactele și exponatele prezente în spațiile muzeale (…) În anul 2023, Muzeul Mobil a fost însoțit în unele deplasări de elevii echipei de robotică ‘Heart of Robots’, pentru ca în anul 2025 mesajul cultural să fie completat cu educația financiară în mediul rural de către prietenii noștri, specialiștii Băncii Naționale a României Agenția Buzău. Totodată, expozițiile Muzeului Mobil au cunoscut o dinamică aparte, pentru că au fost îmbogățite constant, iar aici menționăm elementele de echipament militar roman, puse la dispoziție de către prietenii de la Garda Apulum, ce funcționează pe lângă Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Astăzi a marcat a o suta ieșire din curtea muzeului’, a precizat Daniel Costache.
Totodată, muzeul pe roți a participat la festivaluri organizate de autoritățile județene, la acțiuni pentru promovarea Geoparcului UNESCO ‘Ținutul Buzăului’, dar și la evenimente precum ASTRA Festival Rock sau zilele municipiului Brăila.
‘În anul 2024, Museum Bus-ul, alături de alte programe de educație muzeală implementate la muzeul nostru, ne-a urcat pe scena European Museum Awards de la Nicosia (Republica Cipru), stârnind admirație’, a mai menționat directorul Muzeului Județean Buzău.
În cele 100 de deplasări, Museul Bus a fost vizitat de peste 13.600 de persoane, cu precădere elevi din mediul rural. AGERPRES / (AS – redactor: Florin Zafiu, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)