După cum spunea John Dewey: „Pregătim copiii pentru viitor dacă vom continua să-i învățăm astăzi, așa cum i-am învățat ieri.” Cadrele didactice din Vadu Crișului fac tot posibilul pentru ca elevii care frecventează cursurile școlii din comuna de pe Valea Crișului Repede să primească o educație de calitate, deoarece educația este izvorul întregului bine din lume.
A devenit deja o tradiție ca, în prima zi din programul național „Școala Altfel”, la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului să fie organizată Ziua Porților Deschise. Evenimentul a început luni dimineața, de la ora 9:00, cu primirea elevilor de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu și Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz. Elevii, însoțiți de cadrele didactice, au avut ocazia să interacționeze și să descopere oportunitățile educaționale oferite de colegiul din Vadu Crișului.
Oaspeții au vizitat sălile de clasă, laboratoarele, standurile pregătite, biblioteca, cabinetul de informatică și multe alte spații esențiale procesului educațional. În urma proiectelor finanțate prin AFM („Reabilitare în vederea eficientizării energetice a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului – Corp C2”) și PNRR („Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale”), atât interiorul, cât și exteriorul școlii au fost renovate: geamuri și uși noi, încălzire în pardoseală, mobilier modern — toate contribuind la un mediu optim pentru elevi.
La Centrul de Documentare și Informare, elevii claselor a XI-a, coordonați de prof. Malai Maria și prof. Mititean Vandici Florina Ioana, au prezentat oferta educațională a colegiului. Elevele de la profilul economic — Petra Bica Burlou, Mihai Olaru și Antonia Dubere — au vorbit despre specializarea Tehnician în activități economice, subliniind materiile studiate, perspectivele profesionale, beneficiile și posibilele cariere. Elevii Lascău Carla, Lascău Iulia, Deac Ruth și Muza David au prezentat profilul Filologie, evidențiind importanța studiului limbilor, literaturii, istoriei și geografiei.
Prof. Bodea Bogdan a vorbit despre oferta învățământului profesional, în special despre meseria de pădurar. Un punct de atracție pentru elevi a fost cabinetul de informatică, unde au făcut cunoștință cu TUTTY — robotul programabil de la Fable Robotics — și cu cei doi „bodyguarzi” de la DJI Robomaster, achiziționați prin proiectul PNRAS. De asemenea, elevii au experimentat scanerele 3D, scanerul de documente și realitatea virtuală prin intermediul ochelarilor ClassVR, explorând locuri precum Egiptul Antic, Piramidele, lagărul de la Auschwitz și Muzeul Louvre.
La ora 10:00, programul a continuat cu un spectacol organizat pe terenul sintetic multifuncțional, prezentat de elevii Carla Lascău și Mihai Olaru. Directorul Mălai Florin a rostit un cuvânt de bun venit, menționând că liceul, înființat în 1953, are o istorie de peste 70 de ani și a format numeroși oameni de valoare. „Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la Ziua Porților Deschise, prima zi din cadrul programului național Săptămâna Verde. Mulțumesc Inspectoratului de Jandarmi Bihor și Gărzii de Mediu Bihor pentru colaborarea în educarea tinerilor noștri”, a spus profesorul Mălai.
Elevii colegiului au prezentat un program artistic compus din cântece, dansuri populare, șezătoare și standuri tematice, care au evidențiat specificul specializărilor. Spectacolul a început cu interpretări artistice susținute de Maria Mititean Vandici, Karina Ana Maria Maier și Giulia Reti. Tradiția reprezintă un pilon fundamental în educația oferită la Vadu Crișului, iar șezătoarea tradițională organizată de prof. Malai Maria a fost o dovadă vie a implicării elevilor în păstrarea valorilor românești.
Partea artistică s-a încheiat cu un dans popular susținut de membrii Ansamblului Folcloric “Moșuț”, înființat în 2010, sub coordonarea prof. Liana Boț și a coregrafului Seghedi-Haragoș Cristian.
De asemenea, reprezentanții Jandarmeriei Bihor, în frunte cu slt. Anca Secară, purtătorul de cuvânt al instituției, au oferit un moment interactiv și educativ. Copiii și elevii au aflat informații esențiale despre atribuțiile Jandarmeriei Române și au avut ocazia să probeze echipamentele din dotarea unui jandarm.
La finalul evenimentului, directorul Mălai Florin Olimpiu a declarat: „Ne dorim ca acest eveniment să fie un pas spre atragerea de noi colegi în familia noastră. Aici, la Colegiul din Vadu Crișului, fiecare copil poate să strălucească. Doamne ajută!”

