Ministrul Educației, Daniel David, aflat în vizită în Statele Unite, a avut întâlniri cu reprezentanții mai multor organisme și instituții, printre care Fondul Monetar Internațional, Congressional Office for International Leadership (COIL), Atlantic Council, dar și cu reprezentanți ai diasporei românești.
Conform paginii de Facebook a ministerului, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Congressional Office for International Leadership, agenție a Congresului american, discuțiile s-au focalizat asupra impactului potențial al marilor schimbări paradigmatice actuale la nivelul ordinii internaționale asupra educației și cercetării-inovării și asupra modului în care România poate învăța din reziliența și leadershipul american în fața acestor schimbări.
Ministrul Educației a precizat, potrivit sursei citate, că doar parteneriatul SUA-UE este ‘cartea câștigătoare’ în aceste schimbări majore, iar România euroatlantică este o susținătoare activă a acestui angajament.
De asemenea, David a punctat viziunea ministerului asupra modului în care educația trebuie să promoveze cultură și știință în societate, ca antidot la pseudoștiință.
‘Pentru a facilita activitățile COIL în România, am agreat să avem o persoană de contact pentru COIL în cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Echipa COIL a fost condusă de Jane Sargus, executive director, incluzându-l și pe Matt Tucker, senior program manager’, a explicat ministrul.
La Fondul Monetar Internațional (FMI), Daniel David a discutat cu directorul executiv Jeroen Clicq, care răspunde și de România, discuția focalizându-se pe programul educațional de internship al FMI și despre cum România poate avea o prezența mai puternică, inclusiv prin implicarea Ministerului Educației și Cercetării.
Totodată, Daniel David a prezentat impactul situației economico-financiare a țării asupra educației și cercetării-inovării, menționând și asumarea domeniului ca prioritate națională de către coaliția aflată la guvernare, inclusiv creșterea ușoară a bugetului față de anul trecut.
‘Am punctat că, în general, aceste domenii trebuie protejate atunci când se propun de FMI măsuri prudente/de austeritate, deoarece din aceste domenii se naște competitivitatea care poate contribui apoi la redresare și dezvoltarea economico-financiară’, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.
În timpul întâlnirii cu reprezentanții Atlantic Council – unul dintre cele mai puternice think-tankuri americane, având ca scop promovarea cooperării atlantice -, David a discutat cu directorul pentru Europa, Jorn Fleck, și cu ambasadorul Daniel Fried.
‘Discuția s-a focalizat asupra schimbărilor paradigmatice internaționale cu impact pe educație (ex. mobilitățile academice) și cercetare-inovare. Am punctat că, în contextul acestor schimbări, Uniunea Europeană (deci și România euroatlantică) și SUA trebuie să-și întărească parteneriatul atlantic, pentru a fi în final câștigători în aceste reașezări internaționale, iar educația și cercetarea-inovarea pot fi astfel de platforme de conectare’, a mai arătat David.
Ministrul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai diasporei românești și a vizitat o școală americană unde studiază copii ai românilor din Washington DC. AGERPRES/(AS – redactor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Ministerul Educației – România / Facebook