- Keir Starmer: Adolescence a avut un impact puternic asupra publicului.
- Producția Netflix a strâns în numai 11 zile 66,3 milioane de vizualizări.
- 95% din situațile raportate în școli, anul trecut, erau situații de cyberbullying.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer anunță că miniseria Netflix, „Adolescence” va fi pusă gratuit la dispoziția școlilor din Marea Britanie. Serialul este o dramă britanică care a stârnit multe discuții la nivel global. Pe scurt, serialul urmărește povestea unui adolescent de 13 ani, Jamie, acuzat de uciderea unei colege de clasă. Sunt explorate presiunile sociale și emoționale prin care tinerii trec în prezent. Una dintre multele teme abordate de serial este cyberbullying-ul.
Cum că ar putea fi adaptate temele din Adolescence în România?
Radu Szekely, expert în educație: „Am urmărit și eu discuția în jurul acestui film, evident, am văzut și serialul. Este un serial care ridică foarte multe întrebări și discuția la clasă, evident, ar putea ajuta elevii să înțeleagă mai bine impactul misoginismului, pericolele acestei radicalizări online și mai ales importanța unor relații sănătoase, egale, colegiale, prietenești.
În mod normal, acest subiect al bullying-ului, al hărțuirii, al misoginismului este foarte greu de abordat pentru că este luat foarte personal de majoritatea copiilor, mai ales la vârstă adolescenței. Serialul poate reprezenta un punct de plecare neutru pentru o discuție coordonată și controlată de profesori pentru că subiectul trebuie, într-adevăr, abordat cu grijă. Serialul poate, evident, avea efecte traumatizante, mai ales dacă copilul este într-o situație de bullying sau pe care el o percepe ca hărțuire.
N-aș spune că e o idee genială să ne uităm cu copiii oriunde și oricând la acest serial ci să gândim dacă îl vom folosi în sistemul de învățământ. Fiecare profesor are libertatea să o facă, dar să o facă cu grijă în așa fel încât să nu cauzăm mai multe probleme decât să încercăm să le rezolvăm pe cele pe care le avem deja. Misoginismul apare, într-adevăr, din ce în ce mai mult ca o problemă”.
Cum ar putea fi abordată tema influențelor toxice în online?
Radu Szekely: „Este foarte important să ajutăm copiii să distingă între informația care le este utilă și sănătoasă și ce este de fapt o exagerare și o formă de extremism. În momentul de față, noi ascundem sub preș lucrurile acestea. Nu discutăm despre ele, tocmai pentru că ne temem, nu știm cum să abordăm situația, discuția, tema. E foarte important să le explicăm în ce medii, sau cum să aleagă mediile în care ei să se învârtă în rețelele sociale. Suntem într-o lume în care noi, adulții, nu mai cunoaștem cercurile în care se învârt copiii noștri.
Aveam impresia că dacă stau în camera lor sunt safe, sunt bine, dar de fapt sunt într-o lume pe care noi nici nu o controlăm și nici măcar nu o înțelegem. Nici măcar limbajul lumii respective nu îl mai înțelegem. Un prim pas ar fi ca noi adulții să încercăm să intrăm în lumea aceea, să o înțelegem și după aceea să le explicăm riscurile cu care se confruntă copiii și cum se pot feri de aceste riscuri”.