Candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat că este de acord cu introducerea educației sexuale în școli, „o educație bazată pe o concepție sănătoasă că există numai două sexe”, a afirmat el, în emisiunea Testul Puterii, transmisă de Fanatik.ro.
- Crin Antonescu a folosit, astfel, conceptul de sex – nu cel de gen, mult mai discutat în ultimii ani. În ultimii ani, experții în domeniul geneticii apreciază drept „simplist” conceptul binar de sex feminin – sex masculin, apreciind că, științific, situația este considerabil mai complicată – vezi argumente de specialitate în: Nature, Scientific American.
Redăm declarațiile pe acest subiect:
Moderatoare: Este nevoie de educație sexuală în școli? V-aș ruga să-mi argumentați răspunsul dumneavoastră.
Crin Antonescu: Da, cred că e nevoie de educație sexuală în școli, o educație bazată pe o concepție sănătoasă că există numai două sexe. Cred că aceste lucruri trebuie făcute civilizat, calm, deschis la minte, pentru că oricum ele fac curiozitatea copiilor, pentru că e imposibil să controlăm, să reglăm, ce află sau nu află ei. Și atunci, școala, furnizorul autorizat de informație, ca și familia, trebuie să facă și acest lucru.
Informații de context
La sfârșitul anului trecut, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a solicitat introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în toate școlile, pe fondul agresiunilor sexuale din universități și al declarațiilor candidaților la alegerile prezidențiale în legătură cu drepturile femeilor:„necesitatea urgentă de a introduce educația sexuală comprehensivă în școli, un pas esențial pentru a asigura un viitor sănătos, sigur și echitabil pentru toți tinerii din România”, a afirmat CNE.
Reprezentanții elevilor au afirmat că lipsa acestui tip de educație duce la sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și relații abuzive, iar educația în acest sens nu s-ar rezuma doar la informații despre biologie, ci și la respect, consimțământ și sănătatea emoțională.
CNE a mai subliniat că schimbarea curriculumului și a planurilor-cadru de liceu reprezintă o oportunitate ideală de a discuta despre aceste subiecte și de a introduce educația sexuală ca materie obligatorie.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a atras atenția înainte să lanseze planurile cadru pentru liceu, că parlamentarii au legiferat de-a lungul timpului introducerea unui număr atât de mare de discipline și teme în școală, încât aplicarea lor ar ține elevii în școală toată ziua. El a făcut referire și la educația pentru sănătate, subliniind că ar putea fi unități de învățare, și nu discipline de sine stătătoare.