Economiştii au susţinut de mai multe ori că românii au ajuns în situații dificile din punct de vedere economic din cauza educației financiare precare.
Dar, potrivit unui studiu recent, ţara noastră progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.
Venim tare din urmă
Char dacă specialiştii apreciază progresul înregistrat de români, oamenii sunt avertizaţi că trebuie să mai muncească mult din acest punct de vedere.
„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală.
S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia.
Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor.

Sportpesurse.ro
Scandal uriaș între Realitatea Plus și Gigi Becali. Patronul FCSB cere închiderea postului TV. „Tupeu de cioban!”

Sportpesurse.ro
Moșierul Mircea Lucescu e proprietar într-una dintre cele mai scumpe zone din Iași. Afacerile derulate de selecționerul României în „capitala Moldovei”
Oamenii au lacune în continuare
Economiştii susţin că românii întâmpină greutăţi să răspundă la chestiuni punctuale precum: „Ce este dobânda compusă?”, ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare, conform Realitatea Plus.
Românii câştigă puncte la comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit.
Economiştii avertizează că Guvernul trebuie să facă planuri pentru „cele mai rele scenarii” și să asigure siguranța alimentară, energetică și medicală a românilor în orice situație. Acestea sunt recomandările economiștilor.
„E greu să pui bani deoparte, dar efortul trebuie făcut. Sfatul meu este să existe o reducere a cheltuielilor care în acest moment par a fi neesențiale, anumite călătorii, investiții, bunuri casnice, care mai pot fi amânate, pentru că nu știm ce ne așteaptă, sunt vremuri foarte, foarte grele care bat la ușă”, a spus economistul Mircea Coşea.