Proba la Limba și literatura română va fi susținută pe 17 martie iar proba la Matematică pe 18 martie. Elevii care aparițin minorităţilor naţionale vor susţine pe 19 martie proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe 31 martie.
Proba de Limba și literatura română
Elevii au voie la proba de Limba şi literatura română şi/sau maternă să sublinieze pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.
„Un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect”, transmite MEC, citat de Agerpres.
Proba de Matematică
La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
„Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit iniţial şi consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns”, arată MEC.
Citește pe Antena3.ro

Reguli pentru desfășurarea examenelor
Procedura de organizare a simulării stabilește regulile de acces, timpul alocat fiecărei probe și modul de evaluare a lucrărilor. Elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen înainte de ora 08:30 și să nu dețină materiale ajutătoare. Aceștia pot părăsi saladu pă jumătate din timpul probei, respectiv după prima oră.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog decât la cerere și pot fi analizate împreună cu profesorii pentru a identifica punctele slabe și a îmbunătăți pregătirea până la examenul din vară.
În premieră, la EN VIII 2025 lucrările vor putea fi vizualizate după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, potrivit edupedu.ro.
Calendarul examenelor pentru Evaluarea Națională
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale