Luni, 17 martie, peste 6000 de absolvenți de gimnaziu din Prahova sunt așteptați la simularea Evaluării Naționale, proba la limba și literatura română. Sunt deja emoții mari în rândul elevilor, chiar dacă rezultatele obținute la această testare nu sunt trecute în catalog, având doar rol de exercițiu pentru examenul propriu zis din vară.
„Este în interesul lor să nu absenteze fiindcă această simulare la cele două probe, română și matematică, nu face altceva decât să îi antreneze și să îi ajute să își vadă real nivelul pentru a știi care sunt lacunele pe care le au de acoperit, astfel încât, în vară, să obțină rezultate care să îi ajute să intre la liceele dorite”, ne-au precizat Alina Panait, profesor de limba română la C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești.
Deși simularea examenului de Evaluare Națională are doar rol de antrenament pentru miile de viitori liceni, mulți aleg să lipsească, motivele fiind diverse: fie nu se simt suficient de bine pregătiți, fie știu că această simulare nu este notată, așadar nu afectează în niciun fel procesul de repartizare computerizată din vară, fie aleg să ignore cu desăvârșire acest exercițiu de teama unui eșec.
„Simularea examenului formează o imagine despre sine elevilor”
În plus, elevilor li se oferă ocazia de a fi evaluați de profesori necunoscuți lor. Îi sfătuiesc sî nu lipsească fiindcă doar așa au posibilitatea de a se familiariza cu atmosfera de examen, cu totalitatea subiectelor și cu ideea de a pune în practică toate cunoștințele învățate.
Probele sustinute le permit elevilor să realizeze cum să își gestioneze timpul, să identifice punctele forte și să descopere aspectele care au nevoie de îmbunătățiri. Prin analiza rezultatelor, elevii pot învăța din greșeli și pot adopta noi strategii de învățare înaintea examenului final”, a mai subliniat profesorul ploieștean Alina Panait.
„Psihologic, simularea poate fi încurajatoare sau dezamăgitoare”
Același profesor a mai precizat că, din punct de vedere psihologic, impactul examenului asupra elevului este foarte mare, devenind încurajator sau dezamagitor”.
Simularea Evaluării Naționale începe luni 17 martie, cu proba la limba și literatura română și continuă pe 18 martie cu testarea la matematică. Rezultatele vor fi anunțate pe 31 martie. Elevii nu vor afla public notele de la simulări, acestea fiind transmise doar individual.
ISJPH va analiza rezultatele și va elabora un raport pe baza rapoartelor unităților de învățământ. Acesta include un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere, în cazul în care acest fapt se impune.