Înscrierea la creșă, grădiniță și clasa pregătitoare va fi dificilă și în acest an pentru familiile care trăiesc în cartiere aglomerate, mai ales dacă unitățile școlare primesc mulți copii cu vize de flotant.
Aceștia intră cu drepturi egale cu rezidenții în cursa pentru un loc. Părinții pot trece pe cerere trei opțiuni, care vor fi procesate în ordine. Cei mai puțini copii care merg la creșă și grădiniță sunt din mediul rural.
Concurență acerbă pentru un loc la grădiniță în marile orașe
La aproape trei ani, Ariana e pregătită discret de părinți să facă față unui nou set de reguli. Speranța familiei este ca sistemul de înscrieri în unitățile de stat să-i găsească un loc. În Capitală, concurența este mai mare decât la unele facultăți.
Deși sunt bifate condițiile, prioritate la înscriere au copiii de peste 4 ani. Grupa mijlocie și cea mare sunt obligatorii, iar în zonele urbane, cu multe cupluri tinere, nu au fost construite grădinițe noi. Așadar, spațiul disponibil este același.
Prof. univ. dr. Ileana Ionescu, director: „Nu prea sunt clase nou înființate la preșcolari. Modul de stabilire – câte grupe mici, câte mijlocii, câte mari – depinde și de câți copii termină învățământul preșcolar și de populația școlară existentă.”
Părinții, obligați să găsească alternative private
Când sunt mulți doritori, deseori copilul nu este admis la prima și a doua opțiune. Dacă ultima variantă la stat este respinsă de părinți, iar copilul are peste 4 ani, aceștia sunt obligați să găsească o grădiniță privată. Cinci mii de familii au fost anul trecut în această situație. În comune și sate, lucrurile stau exact pe dos.
În mediul rural, doar 7% dintre copiii sub 3 ani merg la creșă sau grădiniță. Între 3 și 5 ani, o treime nu sunt înscriși în învățământul preșcolar, iar dintre cei aflați pe listele grădinițelor, un sfert au frecvență ocazională, adică ajung între colegii de grupă cam o dată pe săptămână.
Motivul cel mai des invocat de părinți este lipsa unei rutine zilnice pentru a-i pregăti pe cei mici și a-i duce la unitatea de învățământ.
Evaluarea copiilor pentru pregătirea școlară
Între timp, educatorii au început să scrie evaluările fiecărui cursant din grupa mare, pentru a vedea cine este pregătit să plece la școală.
Aura Georgiana Sava, educator: „Să știe să numere în limitele 1-19, să comunice ce își dorește, să știe să alerge, să sară, să arunce un obiect.”
La nivel național, aproximativ 520.000 de copii merg la grădinițe de stat și 20.000 la unități private. Înscrierea în clasa I este și ea obligatorie și poate fi amânată cel mult un an.
Recent, trei familii din Bihor au fost condamnate la 5 luni de închisoare pentru că și-au retras copiii de la școală pentru a-i școlariza acasă.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Articol recomandat de sport.ro