Silviu Gurlui, profesor universitar de Fizică la Facultatea din Iași, cere într-o scrisoare deschisă ministrului Educației, Daniel David, introducerea mai multor ore de Fizică în orarul elevilor de liceu. Solicitarea vine la doar câteva zile după cea similară a profesorilor de Limba română, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de analfabetism funcțional al tinerilor.

Elevii de la Mate-Info ar trebui să aibă mai multe ore de Fizică pe săptămână. Arhivă
Fizica, explică profesorul Gurlui, este una dintre științele fundamentale care explică fenomenele naturale și contribuie la progresul tehnologic al omenirii.
Aceasta stă la baza dezvoltării energiei nucleare, a electronicii și a telecomunicațiilor, a sănătății, a mediului înconjurător, a înțelegerii fenomenelor atmosferice și astronomice, influențând profund viața de zi cu zi. „Tradițional, Fizica a fost esențială în înțelegerea legilor naturii, de la mișcarea planetelor până la structura atomului. Fizica are un impact major asupra industriei, contribuind la dezvoltarea noilor tehnologii în medicină, transport și energie. De-a lungul istoriei, România a avut o tradiție solidă în educația fizicii, formând generații de specialiști recunoscuți internațional. Astfel, Fizica rămâne un domeniu esențial pentru progresul umanității și pentru viitorul științei românești”, explică prof. Silviu Gurlui.
Este motivul pentru care această materie, una dintre Cenușăresele orarului, ar trebui să fie apreciată la advărata ei valoare.

Silviu Gurlui, profesor de Fizică la facultatea din Iași. Arhivă
„Minimum patru ore pe săptămână la Mate-Info în curriculum de specialitate”
Profesorul Silviu Gurlui solicită pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea Matematică-Informatică asigurarea unui număr de minimum 4 ore pe săptămână în curriculumul de specialitate la clasele a XI-a și a XII-a.
„Pentru filiera tehnologică, profilul tehnic, toate specializările/calificările profesionale: asigurarea unui număr de minim 4 pe săptămână la clasele a IX-a și a X-a cu o distribuție de 1 oră în trunchiul comun și 3 ore în curriculumul de specialitate și respectiv 3 ore în curriculumul de specialitate în clasele a XI-a și a XII-a. Pentru filiera tehnologică, profilul resurse naturale și protecția mediului toate specializările/calificările profesionale: asigurarea unui număr de minim 4 pe săptămână la clasele a IX-a și a X-a cu o distribuție de 2 ore în trunchiul comun și 2 ore în curriculum de specialitate și respectiv 2 ore în curriculum de specialitate la clasele a XI-a și a XII-a”, a transmis universitarul în scrisoarea deschisă adresată ministrului David.
Cum se predă Fizica la liceu în statele europene
Profesorul Gurlui dă câteva exemple despre cum se predă Fizica în țările Europene, afirmând că această materie este esențială pentru educația copiilor.
„În ciuda faptului că România are o tradiție așa importantă cu rezultate istorice notabile la nivel mondial, Fizica a devenit din ce în ce mai mult un domeniu marginalizat, mai ales prin prisma importanței sale în curriculum școlar, prin numărul orelor cuprinse în planul de învățământ, prin numărul laboratoarelor experimentale și mai ales prin dotarea laboratoarelor experimentale de Fizică”.
În Marea Britanie, explică prof. Gurlui, elevii care aleg Fizica materie de specialitate pentru A-levels (echivalentul bacalaureatului) o studiază ca disciplină separată. „Număr de ore: Aproximativ 4-5 ore pe săptămână. Fizica este predată intens, având un accent pe teoria științifică și experimente. A-levels se întinde pe doi ani (Year 12 și Year 13)”.
În Elveția, continuă dascălul, sistemul educațional variază între regiunile de Limbă Germană, Franceză și Italiană, dar, în general, elevii pot alege Fizica în cadrul specializării științifice sau tehnice în liceu. „Număr de ore: Aproximativ 4-6 ore pe săptămână. Elevii pot alege cursuri suplimentare în funcție de interesul lor, iar Fizica este adesea combinată cu Matematica și Chimia pentru un profil științific”.
În Austria, elevii care aleg profilul științific sau tehnic în liceu studiază Fizica ca disciplină separată. „Număr de ore: Aproximativ 4-6 ore pe săptămână. Fizica este studiată în profunzime, cu un accent puternic pe laboratoare și aplicații practice”.
În Spania, elevii pot alege Fizica în cadrul profilului științific sau tehnologic în ultimii ani de liceu. „Număr de ore: Aproximativ 4-5 ore pe săptămână. Este combinată cu Chimia, Matematica și alte discipline științifice. În anumite cazuri, Fizica este predată ca materie separată în funcție de opțiunile alese de elevi”, precizează dascălul.
În Franța, Fizica este adesea combinată cu Chimia sub denumirea „Fizică-Chimie”. „Număr de ore: Aproape 4-6 ore pe săptămână, în funcție de specializare. În specializările științifice, elevii au ore separate pentru Fizică și Chimie, iar numărul total de ore variază în funcție de specializarea aleasă (matematică, științe ale vieții și pământului etc.).
În Germania, elevii care aleg Fizica au 4-6 ore pe săptămână în cadrul specializărilor științifice sau tehnice. Fizica este învățată separat de Chimie și alte științe, iar programele se concentrează pe teoria fizică și aplicarea acesteia. „Așadar, în toate aceste țări care au un sistem de învățământ de calitate excepțională și o pregătire universitară și de cercetare superioare, fizica este cotată ca o materie importantă în specializările științifice și tehnice, având un număr de ore între 4 și 6 pe săptămână”, mai punctează profesorul.

Marian Staș, expert în Educație. Arhivă
Expert în educație: „La liceu, numărul maxim de ore este de 30 pe săptămână”
Marian Staș, expert în Educație, a declarat pentru „Adevărul” că profesorii, în general, opun o rezistență teribilă la schimbare. „În loc să avem planuri cadru aerisite, cu discipline reorganizate în funcție de nevoile reale ale elevilor, noi facem ce facem și încărcăm orarul copiilor și mai mult. Asta, fără să ne gândim că un număr mai mare de ore duce la depășirea numărului maxim alocat la liceu, de 30.
Marian Staș consideră că „toți elevii ar trebui să fie obligați să învețe Limba română și gramatica Limbii române, dar nu toți trebuie să învețe și Fizică, și Chimie, și Biologie”.