Ministerul Educației a aprobati metodologia de recunoaștere și echivalare pentru proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă, precum și desfășurarea acestei probe.
Liceele care au clase clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv vor organiza, pentru admiterea în clasa a IX-a la aceste clase, o probă de verificare a cunoștințelor la limba modernă.
Înscrierea elevilor pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se face în perioada 14-16 mai 2025, conform calendarului oficial.
În metodologie se precizează că subiectele pentru proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă se alcătuiesc, în conformitate cu programele școlare în vigoare, pentru nivelul A2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi.
„Examenul de verificare a cunostințelor de limbă modernă constă din două probe:
a) Proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;
b) Proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.”
Conform metodologiei, la proba scrisă pot fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe. Timpul de lucru este de 60 de minute.
Pentru proba scrisă se pot depune contestații, însă pentru cea orală nu.
Este considerat admis elevul care a obținut minimum nota 6 la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă.
În cazul elevilor care au promovat cel puțin una din clasele gimnaziale la o unitate de învățământ cu predare într-o limbă maternă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv și al candidaților care au promovat cel puțin una din clasele gimnaziale la o unitate de învățământ din străinătate, având ca limbă de predare limba modernă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv, pot depune documente pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor.