♦ Pentru început ecosistemul de studenţi, profesori, cercetători şi companii din jurul campusului va avea acces prin platforma cloud a IBM la resurse de calcul cuantic, urmând ca ulterior să fie instalat în Iaşi şi un computer cuantic, au declarat fondatorii proiectului FreeYaMind, Cristian Berariu şi Cornel Scripcă.
Proiectul campusului de cercetare şi educaţie în calcul cuantic şi inteligenţă artificială (AI) FreeYaMind din Iaşi, o iniţiativă privată lansată de grupul de companii FreeYa, este unul „incredibil de ambiţios“, menit să aibă un rol „transformaţional la nivel de regiune“, astfel că gigantul IBM – unul dintre jucătorii cheie în cursa de dezvoltare a acestei tehnologii noi de calcul la nivel mondial – este „incredibil de entuziasmat“ de această oportunitate, a declarat Jason Silbergleit, vicepreşedinte la nivel global pentru cercetare & calcul cuantic în cadrul companiei americane.
„Acesta este primul nostru centru de inovaţie cuantică din România. Proiectul este incredibil de ambiţios, şi de aceea suntem atât de entuziasmaţi. Este menit să fie ceva transformaţional pentru regiune şi suntem incredibil de entuziasmaţi să fim parte din această călătorie. Nu este obişnuit ca noi să investim atât de mult în capacitatea noastră de a asigura succesul unui proiect de acest tip“, a declarat Jason Silbergleit. El nu a oferit detalii despre nivelul investiţiilor realizate de IBM pentru susţinerea proiectului din Iaşi.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels