Dezbaterea pe planul-cadru controversat gândit de ministrul Educației și Cercetării Daniel David de la Timișoara, ultima din patru la nivel național, a fost organizată exact așa cum nu ar fi trebuit. Profesorii, adică cele mai importante voci la ceva ce se pretinde a fi o ”dezbatere” au putut vorbi doar după o serie de discursuri obosite, ca la plenarele de tristă amintire, și au fost restricționați de inspectoarea școlară generală Aura Danielescu la 3 minute, deși Mitropolitul Banatului, ajuns mascota electorală PSD, a vorbit 16… Ulterior, tot Danielescu le spunea profesorilor că dezbaterea va ajunge până la ora 20!
Faptul că profesorii au fost lăsați pe ultimul plan reiese clar din faptul că, într-o dezbatere publică începută la ora 16, dascălii din pre-universitar au primit cuvântul abia la ora 18!!! Până atunci s-au ascultat tot felul de discursuri care nu își aveau locul într-un context tensionat legat de modificările propuse de Daniel David, poate cel mai slab ministru al Educația din istoria cu multe eșecuri de după Revoluția din 1989, eșecuri care se reflectă azi în analfabetism funcțional, antivaccinism și teoriile conspirației. Totul a început cu o deschidere lingușitoare a rectorului UVT Marilen Pirtea, cu toată că universitatea nu a fost organizatorul evenimentului, ci doar gazda: ”Ministerul educației a venit cu un proiect flexibil, un proiect avangardist, un proiect care să asigure echitate. Dar cred că flexibilitatea este cea mai importantă caracteristică a acestui plan-cadru”, a spus Pirtea despre un proiect ce inițial excludea Istoria Românilor și Geografia României din anul terminal de liceu al celor de al Mate-Info.
A urmat o intervenție online a lui Daniel David. Ministrul propus de PNL a procedat similar la dezbaterile anterioare, de la București, Cluj Napoca și Iași, asta după ce invitațiile anterioare menționau că David va fi prezent fizic. La dezbaterea de la Timișoara, invitațiile s-au lansat de săptămâna trecută, și trebuia confirmată prezența tot atunci, iar dascălii știau că Daniel David va veni personal. Ministrul a recunoscut că nu este capabil să-și managerieze timpul personal, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce se consideră capabil să facă schimbări atât de majore în învățământul românesc. ”Îmi pare foarte rău că nu am reușit să ajung azi. Practic, cred că mi-am estimat greșit timpul”, a spus Daniel David, cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună.
A urmat o serie lungă, interminabilă și fără sens de discursuri. Mai întâi, secretarul de stat Bogdan Cristescu, iar apoi un alt reprezentant al ministerului care a avut decența de a fi foarte concis. Ulterior, total fără sens, au urmat discursuri ale reprezentanților autorirăților locale, parcă special pentru a micșora timpul profesorilor din învățământul pre-universitar. Au vorbit noul subprefect Deian Popov, concis, vicepreședintele CJT Alexandru Iovescu, lung și flasc, dar și Carmen Proteasa, de la Administrația Educație și Sănătate a Primăriei Timișoara, cu un discurs de specialist în educație. A urmat, ca la multe alte evenimente organizate de instituții pesediste, Mitropolitul Banatului, care s-a pus într-o postură prea servilă față de ministru, căruia i-a zis: ”Thanks (n.r ”mulțumesc” în engleză) că nu l-ați scos pe Hristos din școală”.
Ulterior, mitropolitul a povestiti, 16 minute, cum a fost student până la 42 de ani. După o asemenea prelegere soporifică și nepotrivită, parcă pentru a ”adormi” profesorii, Aura Danielescu a transmis dascălilor să fie conciși, ”să nu ajungă oameni să se ridice plictisiți din sală și să plece spre casă”, adică exact ceea ce se întâmplase până atunci. Au urmat la cuvânt reprezentanții mediului universitar timișorean, cu abordări despre disciplinele STEM, formare profesorilor, abandonul școlar, educația sanitară sau educțaia de gen. Aura Danielescu l-a chemat la prezidiu și pe rectorul Universității de Științele Vieții, Cosmin Alin Popescu, care a susșinut o idee controversată, și anume, ca la învățămțntul de stat să se țină cont și de înclinațiile genetice ale elevului.
Abia la ora 18 au primit cuvântul și reprezentanții învățământului pre-universitar, după două ore în care au fost nevoiți să-i asculte pe alții. Un punct de vedere foarte bine structurat și curajos precizat l-a avut Zaraza Abrudan, directoarea Colegiului Tehnic ”I. C. Brătianu”, care a spus că reprezintă toate liceele tehnice: ”Mă gândesc că nu dorim să transformăm liceul în școală profesională”, a precizat directoarea, care punctat că elevii de liceu vor rămâne cu o cultură generală precară.
Culmea, după două ore în care dascălii i-au ascultat pe alții, inspectoarea școlară generală Aura Danielescu le-a transmis, la ora 18,30 propunerea de a fi conciși și aștepta răspunsurile ulterior, în scris, de la minister, prin inspectorat: ”La numărul de vorbitori care mai sunt, stăm până la ora 8 seara”, a spus Danielescu, despre care nu e clar ce și-a imaginat când l-a invitat pe mitropolit la un eveniment unde nu avea de ce să aibă discurs.
Direcotarea Colegiului Național ”C. D. Loga”, Violeta Bontilă a ridicat problema tăierii orelor și de limba străină doi, o altă propunere șocantă în planul-cadru propus de Daniel David. Bontilă a fost întreruptă de Danielescum, care părea să se impacienteze cu orele, deși punctele ridicate de directoare erau foarte pertinente. Danielescu le-a spsu reprezentanților ministerului că în Timiș niciodată nu se face al doilea opțional, din cauza lipsei de bani, iar profesorii din sală au aplaudat-o.
Bontilă a cerut și să nu se întrerupă anul școlar de atâtea ori, moment în care a fost susținută și de Danielescu. ”Nu cred că se cunoaște realitatea din teritoriu, cred că nu se știe cum funcționează”, le-a spus inspectoarea școlară generală celor din Ministerul Educației. Ambele au fost aplaudate de cei din sală.
Sindicalistul Marius Lobază, profesor de matematică de formare, a pus punctul pe ”I” că cei din mediul universitar au vorbit foarte mult și că trebuie alocat timp și celor din pre-universitar. ”Facem schimbări de dragul schimbării, schimbând o literă”, a spus Lobază, cu săgeți clare spre pleiada de miniștri care a schimbat non-stop programa școlară. Pentru că Lobază avea dreptate, Danielescu încercă să-l strunească…
A luat cuvântul la dezbatere și reprezentanta Continental care a spus lucrurile pe șleau: ”Am observat că, de-a lungul anului, calitatea absolvenților a scăzut”, o problemă a tot mai multor angajatori. Reprezentanta companiei a ridiccat și problema faptului că cei fără liceu sunt ostracizați, dar și a influenței rețelelor de tip Tik-tok.
Pentru că profesorii arătau tot mai clar că sistemul de învățământ a ajuns un dezastru, la un moment dat și Bogdan Cristescu a simțit nevoia să intervină. Per ansamlu, în mod normal, cei de la MEC ar trebui să înțeleagă semnalul de alarmă, dar e greu de crezut că Daniel David o va face. La final, dascălii i-au reproașt lui Danielescu organizarea catastrofală.
foto: puterea.ro