Reponsabilitate, dar și responsabilizare, educație și acțiuni la toate nivelurile unei societăți – acestea sunt principalele paliere care trebuie să conveargă pentru a avea o economie și o Românie sustenabilă în viitor.
Este una dintre ideile de bază ce s-a desprins din emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
„Cred că cele mai puternice instrumente, acum, sunt date de autoritățile locale și autoritățile europene, care și ele folosesc ca instrument accesul la capital. Asta este o modalitate prin care se poate face o schimbare destul de rapid în următorii ani, pentru că trebuie. Dar trebuie să lucrăm pe mai multe fronturi, adică din nou, dacă responsabilitatea este mai mare la nivel organizational, dar dacă noi nu înțelegem la nivel individual că schimbările climatice există, atunci în momentul în care o să te duci într-o poziție de putere, fie că ești CEO-ul unei organizații, fie că ești președintele unei țări, lucrurile se vor vedea”, a declarat Roxana Cojocaru, director executiv Social Innovation Solutions.
„Avem o audiență globală de peste 1.000.000 de oameni”
Dincolo de responsabilitate și responsabilizare, educația este la rândul ei în plin plan.
„Noi, ca organizație, continuăm să facem programe educaționale, în special pentru IMM-uri, dar și prin educarea publicului general. Inițiative de tipul Climat Change Summit – este cel mai important summit pentru acțiune climatică pe care îl organizăm din Europa Centrală și de Est, care deja atrage foarte multă atenție. Avem o audiență globală de peste 1.000.000 de oameni, ceea ce ne măgulește, dar ne dăm seama și cât de mare este problema”, a continuat Roxana Cojocaru.
„Acțiune, foarte multă acțiune”
Pe lângă toate acestea viitorul sustenabil al României are nevoie de acțiune.
„Acțiune, foarte multă acțiune. Dacă fiecare pe bucățica lui nu face ceva, fie că vorbim de o plimbare pe stradă și alege să nu arunce o hârtie pe jos, fie că vorbim de alegerea de a reglementa ceva sau nu, fie de alegerea într-o companie, pur și simplu de a face un pic mai mult, lucrurile nu o să funcționeze. Și știu că uneori oamenii sunt lipsiți de speranță și au impresia «cu ce aș putea să schimb eu? Că sunt mult prea mică!». Nu ecosistemul ăsta! Cu ce? Ce impact ar avea faptul că eu nu arunc o sticlă pe jos? Atunci o să-i rog să-și imagineze cum ar arăta o lume în care toată lumea aruncă sticlele pe jos. Ai milioane de gunoaie în jurul tău”, a conchis directoarea executivă a Social Innovation Solutions.
Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.
Citește și:
Ministrul Mediului: „Codul Silvic se leagă cu tot ce am finanțat prin PNRR”