Planul urbanistic zonal pentru realizarea unui centru balnear în localitatea Jucu de Sus a primit aviz favorabil în ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism a Consiliului Județean Cluj, în ședința de joi, 20 februarie.
Primăria Jucu va realiza un centru balnear cu cazări, zonă de turism și restaurante pe un teren de aproape 7 hectare de pe malul unui lac sărat din satul Jucu de Sus. Planul urbanistic zonal a primit aviz pozitiv în ședința comisiei de specialitate a Consiliului Județean Cluj.
Centru balnear la Jucu
Proiectul are deja toate avizele, a arătat arhitectul Horațiu Răcășan, șef proiect:
„Vorbim de un teren din proximitatea Jucului de Sus, aflat în proprietatea Primăriei comunei Jucu, aflat în intravilan, în suprafață de 67.623 mp, pe care se dorește alocarea destinației de centru balnear. Există aviz de oportunitate, există toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism. Reglementarea acestei zone a ținut cont de relief, de studiile geotehnice, de însorire, de vecinătăți și de accesibilitate. Actualmente terenul este aflat într-o zonă neîmpădurită, pe malul unei ape în marginea unei sărături.
Se reglementează sub forma a trei unități teritoriale de referință, anume o zonă de cazări pavilionare, o zonă de turism și alimentație publică și o zonă balneară, chiar pe malul apei. Cele trei UTR-uri își propun să aibă funcțiuni complementare și țin cont de elementele valoroase și particularitățile care pot fi valorificate pe viitor de către Primăria comunei Jucu”.
Zonă cu cazări, restaurante, lac sărat
Potrivit documentației, cazările pavilionare vor avea regim de înălțime D+P+M, construcțiile din zona de turism (cazări + alimentație publică) cu D(S)+P+1+M/R și construcțiile din zona balneară cu D(S)+P sau P+Er (etaj retras).
Zona va fi ușor accesibilă atât cu mașina, cât și pe jos sau cu bicicleta. Va fi creată o rețea de drumuri principale și alei pietonale și velo care să faciliteze circulația și să încurajeze plimbările în aer liber. Aleile vor include și opțiuni cu pavaj permeabil, integrate în designul peisagistic al zonei.
De asemenea, reglementările urbanistice vor permite construirea unor facilități necesare turismului și agrementului, fără a afecta negativ natura. Construcțiile vor ocupa doar 10% din teren, iar restul de 85% va fi dedicat reîmpăduririi și spațiilor verzi.
Proiectul va fi realizat fără a afecta negativ mediul înconjurător sau traficul local, se mai arată în proiect.
Investiția, suportată de Primăria Jucu
Primăria Jucu va încerca să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea investiției, fiind vorba, cum a subliniat și președintele CJ Cluj, Alin Tișe, de o investiție substanțială.
„Finanțarea de unde este? Fonduri locale? Investiția e mare, se dorește accesarea de fonduri de undeva, mă gândesc. Zona în sine se pretează la asta?”, a întrebat acesta.
„Este într-o cuvă de deal, unde există deja acel lac cu apa omologată, nu există niciun fel de altă vecinătate. Mai pretabil de atât nu se poate”, a răspuns arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus aviz favorabil pentru acest proiect, acesta fiind oferit de comisie.
„Această bogăție este sub-evaluată și sub-folosită”
În final, proiectantul a atras atenția șefului forului județean asupra abundența rezervelor de sare din județ, propunând exploatarea acestei bogății naturale la realul său potențial: „Există o zonă de sare din Turda, până în Dej și Cluj-Napoca, e o calotă groasă de sare, între sute de metri și poate chiar mai mult. Această bogăție, eu cred că este sub-evaluată și sub-folosită. Atât am avut de spus, de aici știți dumneavoastră ce este de făcut. Acest proiect este un exemplu de ce poate fi făcut, sarea ajunge la suprafață”, a mai spus Horațiu Răcășan.
„Mulțumim, chiar o idee foarte bună”, i-a răspuns Alin Tișe.