Zilele acestea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, prof. Anamaria Ciobotaru, a anunțat că prin Ordinul de ministru nr. 3216 din 3.02.2025, instituția constănțeană a devenit furnizor acreditat de Ministerul Educației și Cercetării al programului pentru dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic din învățământul preuniversitar „EDIS-PED – Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă – Pedagogie digitală”. Durata programului de formare pe care îl va livra Colegiul Pedagogic constănțean este de 90 de ore, în sistem online, cu 30 de credite profesionale transferabile, grupul țintă fiind personalul didactic din învățământul preuniversitar (aprox. 300 de cursanți pe serie).
La finele anului trecut, Universitatea din București organiza conferința de lansare a proiectului PNRR EDIS-PED: Ecosistem Digital pentru Învățare Sustenabilă cu Resurse și Practici Educaționale Deschise. Cu o valoare totală de peste 2,6 milioane de euro (13.353.439 de lei), proiectul este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență al României și implementat de Universitatea din București în parteneriat cu CCD București, CCD Dâmbovița, CCD Prahova și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța.
„Programul de formare va începe în cadrul proiectului PNRR – «EDIS-PED – Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă – Pedagogie digitală», proiect în care instituția noastră este partener al Universității București, alături de CCD București, CCD Prahova și CCD Dâmbovița și va continua, în mod evident, și după terminarea proiectului”, a transmis prof. Anamaria Ciobotaru.
Pedagogia digitală aduce o viziune proaspătă asupra modului în care se predă și se învață, dar și asupra a ceea ce se predă. Noile forme de organizare a parcursurilor de învățare invită la reflecție privind conținuturile învățării, solicitate să se adapteze la alte dimensiuni, beneficiind de maniere mai eficiente de parcurgere, interpretare și re-semnificare, prelucrare, exersare, interiorizare, re-creare, co-creare.
Tehnologiile digitale și-au dovedit potențialul pentru a deschide educația, pentru a o transforma, pentru a-i arăta o direcție plauzibilă pentru „reinventare” pe fundamente nu doar tehnologice, ci și culturale, sociale, profesionale, economice, dar mai ales umaniste.
În acest context, în cadrul proiectului EDIS-PED vor fi formate 3.100 de cadre didactice în domeniul pedagogiei digitale (program de formare acreditat/ postuniversitar, urmat de activități de mentorat și de sprijin pentru o perioadă de cel puțin 3 luni după finalizarea formării). De asemenea, cadrele didactice participante vor crea resurse educaționale deschise, care vor fi publicate pe o platformă de RED.